SINAVLARA HAZIRLANIRKEN

Merhaba değerli okurlar, Öğretim yılının en yoğun dönemlerindeyiz, tüm öğrenci, veli ve öğretmenlere önce sağlık sonra başarılar diliyorum.

Bu aylar her zaman özellikle iki ayrı öğrenci grubu için çok önem taşır. Ortaokul 8. sınıf ve lise 12. sınıf öğrencileri. İki grup da bir üst okula geçiş için sınavlara giriyorlar, onlara da şimdiden başarılar diliyorum.

Bu yazıda üzerinde duracağım nokta söz konusu sıralama sınavlarına hazırlanan öğrenci velilerinin dikkat etmesi gereken hususlar. Elbette hepimiz çocuklarımızın en iyi okullarda en prestijli bölümlerde okumalarını arzu ediyor, çocuklarımız için hayaller ve hedefler koyuyoruz. Peki bu hedefleri koyarken objektif olabiliyor muyuz? Çocuklarımızı ne kadar tanıyoruz? Çalışmalarını sağlamak için saatlerce derslere, kurslara taşıyoruz ama verimli ve işe yarar bir strateji izleyebiliyor muyuz? En sık yaptığımız hata ise beklediğimiz performansı göstermediklerinde ortaya koyduğumuz tepki ve yaşanan soğuk savaş. Geliştirebileceğiniz çeşitli davranış biçimleri ve yöntemler işinize yarayabilir.

Lütfen sabırlı olun ve çocuğunuzla paylaşım içinde olun. Sürekli ders çalışması için öğütlenen ve baskı yapılan bir gencin pozitif bir ruh hali ile bu davranışı hayata geçiremeyeceği olasılığı oldukça yüksektir. Çocuğunuza zaman tanıyın, kişisel beceri ve ilgi alanlarının belirginleşme süreci kişiden kişiye farklılık gösterir. Bunun içindir ki eğitim sistemleri hazırlanırken küçük yaşlarda temel becerilerin kazandırılması, ileriki yaşlarda ise alanlara yönlendirme dikkate alınır. Ülkemizde izlenen sistem de budur. 11. sınıftan itibaren öğrenci ilgisi ve becerisi olan alanlara yönelik dersler seçerek (bu noktada öğretmenlerin yönlendirmelerinin çok dikkate alınmasını şiddetle tavsiye ederim) üniversiteye hazırlanmaya başlar.

Hazırlık aşamasında çocuğunuzun yanında yer almak ve bilinçli bir şekilde destek olmak gerekir. Hayatta ne yaparsa yapsın en iyisini yapacağına inancınızı ve yanında olacağınızı hissettirin. Bu şekilde üzerinde baskı hissetmeden daha doğru kararlar verecek, başarmaya motive olarak çalışmalarını yapacaktır.

Okul ve arkadaş çevresini iyi gözlemleyin, dış faktörleri kontrol altına alamayacağınız için bu konuda çocuğunuz ile sohbet ederek yol gösteren olabilirsiniz. Elbette bugüne kadar geliştirmiş olduğunuz karşılıklı güven duygusu güçlü bir etken olacaktır. Kısıtlamalar, yasaklamalar geri tepebilir, dikkatli olalım. İlk seferde en iyiyi yapabilmek hayatın doğal akışına aykırı olduğu için yanlış yaptığında da çocuğunuzun yanında olmak, destek vermek hata frekanslarını azaltarak, başarmak için çaba gösterme arzusunu artıracaktır.

Okumaya, sosyal ve kültürel faaliyetler, spor aktiviteleri yapmaya yönlendirin hatta birlikte yapın. Değişik alanlara ilgisi uyanacak ve zamanını doğru kullanmayı ve değerlendirmeyi öğrenecektir. Bu sayede internet ya da televizyon karşısında boşa giden saatleri en aza indirmek mümkün olacaktır.

Sevgili anne babalar, her şeyden önemlisi bir çocuğun mutlu ve kendi ile barışık büyümesidir. Mutlu olabilen, hedef koyabilen doğru yönlendirilen gençler, mutlaka hayatı bir yerinden tutup ona sarılacaklar ve en önemli sınavı başarı ile vereceklerdir.

 
#
Tamam