UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE ÇOCUKLARI TEHDİT EDEN 10 DURUM

Değerli Velilerimiz,

Covid-19 ile mücadele sürecinde eğitim öğretim faaliyetleri 4 ocak 2021 tarihine kadar online olarak devam edecektir. Dolayısıyla okul öncesi ve ilköğretim çocukları ebeveyn sorumlulukları artmaktadır. Ortaöğretim öğrencilerinin de bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir. Çocuklarımız tüm gün ekran karşısında, hareketsiz kalmaktadır. Bu nedenle onların bir şeyler atıştırma istekleri de artmaktadır; çocuklar, omurga, göz ve işitme sağlığını kaybetme, obezite riski, uyku düzensizliği, alerji, enerji atamama, kardeş kıskançlığı, kısıtlanmışlık-engellenmişlik hissi ve duygusal boşluk gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Rehberlik servisi olarak biz, her gün çocuğunuzda bulunma ihtimali olan bir durum ve çözümü hakkında önerilerimizi siz velilerimizle paylaşacağız. Bizleri takip etmeniz ve önerileri uygulamanız çocuklarımızın sağlığı için önemlidir.

1-Obezite

Son 9 ay boyunca daha çok evde, hareketsiz bir şekilde bulunmak zorunda kalan ve sıkıntıdan sürekli bir şeyler atıştırma isteği duyan çocukların kilo aldıkları ve obezite olma riskine girdikleri görülmektedir. Bu durumla karşılaşan ebeveynlere şu önerilerde bulunabiliriz:

-Çocuklarınızın öncelikle sağlıksız olabilecek paketlenmiş gıda ve fast food türü yiyeceklerden, hazır meyve suları ve gazlı içeceklerden uzak durmasını sağlamak,

-Çocuklarınıza sağlıklı beslenme konusunda rol model olmak, -Çocukların ana öğünleri ve ara öğünleri atlamamasını sağlamak, (Çocuk tokluk hissederse sağlıksız besinlere yönelmeyecektir. çabuk acıkan çocuklara ara öğünlerde, tokluk süresini uzatacak çiğ fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler, tahıllı ekmekle hazırlanmış sandviç, yoğurt ve meyve; tatlı yerine de kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı hazırlanabilir.)

-Mevsime, çocuğun günlük etkinliklerine ve kilosuna uygun şekilde yeterince su içme alışkanlığını kazandırmak, (su içmek ve açlık hissi birbirine benzediği için, yeteri kadar su içmeyen insanların, sürekli bir şeyler yeme isteği olabilmektedir. bu nedenle, çalışma masasında mutlaka su bulundurulması gerekir.)

-Çocuklarınıza sağlıklı beslenmenin önemini sabırla anlatmak.

-Ders aralarında çocuğun mutlaka masadan kalkmasını ve ev içinde yürümesini -hareket etmesini-, pencere ve balkondan temiz hava almasını sağlamak.

-Günlük online dersler bittiğinde, çocuğun bilgisayar veya telefon başında uzun süre kalmaması için onu farklı etkinliklere yönelmesi konusunda cesaretlendirmek, (ev içerisinde çocukla-gençle birlikte yemek, kek ve ev işi yapma gibi etkinliklerin yanında nefes egzersizi veya pilates yapma saatleri konulabilir)

-Ders aralarında ve diğer boş zamanlarda onları sabırla dinlemek, sohbet etmek.

-Çocuğun sınırlarını net çizmek. teknolojik aletlerin amacına uygun olarak kullanılmasını sağlamak. Eğlence amacıyla bilgisayar ve telefon kullanımı süresini belirli bir düzene koymak. (Öğrenci ile sözleşme yapılabilir)

-Çocuğa evde, yaşına ve yeteneğine uygun sorumluluklar vermek. Obezite konusuyla ilgili önerilerimiz bu şekildedir. Yarın “görme sorunu ve görme sorunu hakkında çözüm önerilerimiz” hakkında paylaşımımız olacaktır.

Sağlıklı ve güzel günler dileriz.

ÖZEL ALTIN EĞİTİM KURUMLARI - REHBERLİK VE DANIŞMANLIK SERVİSİ

 
#
Tamam