GANSU Temel Eğitim Projesi'nde Yerleşim Düzeni

GANSU Temel Eğitim Projesi; İngiliz Hükümeti Uluslar arası Gelişim Birimi (DFID) tarafından sağlanan kaynak ile Çin’de yürütülmüştür. Çin’de kazanılan deneyimlere göre de geliştirilmiştir.

GANSU Temel Eğitim Projesi (GBEP), Türkiye’de yürütülen Temel Eğitime Destek Projesi ile birçok açıdan benzerlikler göstermektedir. Bu proje de, grup çalışmasına ve işbirlikli öğrenmeye ağırlık vererek, modern ve katılımcı eğitim yöntemlerini desteklemiştir.

Proje yeni mobilya tasarımları denemiştir. Sonuçlar çok etkileyici olmuştur ve öğretmenler arasında çok sevilmiştir. Öğretmenlerimizce de beğeni kazanan bu örnek uygulama, okulumuzda Anasınıfı ve ilköğretim 1,2 ve 3. sınıflarda uygulanmaya başlanmıştır.

Bu uygulamada iki çeşit sıra göz önüne alınmıştır: yarım-daire ve yarı-altıgen. Bu iki çeşit sıra ikili olarak birleştirildiklerinde bir grup çalışması ortamı oluşturulmaktadır.

Burada ilgi çekici olan, yarı-altıgen masalarının kullanımının, kendi başına, öğretmenlerin öğretim biçimlerini değiştirmede, sınıf içinde daha fazla hareket etmelerini sağlamada ve öğrencilerin birbirleriyle etkileşim kurma biçimlerinde etkili olmasıdır. Aslında, yarı-altıgen masaların en önemli özelliklerinden biri öğretmenin sınıf içindeki hareketi ile ilgilidir. Öğretmenler, geleneksel sınıf düzenlerine nazaran, sınıfın tüm alanında daha fazla hareket etmektedirler ve öğrencilere bireysel olarak ya da gruplar halinde çalışan öğrenciler daha fazla yardımcı olabilmektedir. Bu çok olumlu bir gelişmedir.

GTEP Projesini değerlendiren uzmanlar yarı-altıgen sıraların etkisinin çok olumlu olduğunu belirtmişlerdir ve bu nedenle yarı-altıgen veya yarım-daire sıraların 1. – 3. sınıflar için uyarlanmasını tavsiye etmişlerdir. Ayrıca, yaşça daha büyük öğrencilere uygun yükseklikte üretilmiş yarı-altıgen sıraların sınıflarda da pilot olarak denenmesini tavsiye etmişlerdir.

Uygulamada, GTEP Projesindeki 1. – 3. sınıfların öğretmenleri genelde yarı-altıgen sıraları birleştirerek, altıgen bir masa oluşturarak kullandıkları gözlemlenmiştir. Yarım-daire masaların da daire oluşturarak birleştirilerek kullanılmaları düşünülebilir.

Buradasınız: Home GANSU Proje Sınıfı