ZİHİN, KALP, ENERJİ, FİZİKSEL BEDEN EĞİTİMİ

Beden Eğitimi dediğiniz zaman aklınıza fiziksel beden geliyor ise bu eksik bir tanım demektir.

Beden; zihin, kalp, kalbin ve zihninde manyetik alanı ile oluşan enerji bedeni ve fiziksel beden olmak üzere dört gruba ayrılır. Sizlere bütüncül beden eğitimi üzerine önerileride bulunmak istiyorum. Duymuşsunuzdur sağlam kafa sağlam vücutta bulunur, ne kadar doğrudur. Biyolojik, ve fizyolojik olarak bedenleriniz sağlıklı değilse yaptığınız iş de sağlıklı olmayacaktır. Bu sebeple zihni, kalbi, enerji bedenini ve fiziksel bedeni uyumsuz ve sağlıksız ise kişilerin yaptıkları işler de verimsiz olacaktır.

Fiziksel beden; hem bağışıklık sisteminin gelişmesi için hemde bedenin hormonal uyumu için çok önemlidir. Yani hem Korona'dan korur hem de verimli iş yapmanıza katkı sağlar. Ben kendim koşuyorum, günlük 1 saat yürüyüş bile yaşamınıza inanılmaz katkı sağlar. Evde vücut ağırlığı ile hareketler yapabilir, körebe gibi oyunlarla bütün aile dar alanda bol hareket ile eğlenebilirsiniz. Kalp için; gün içinde mutlaka kendinize vakit ayırın, ne seviyorsanız onu yapın, film izleyin müzik dinleyin, müzik yapın, resim yapın, kitap okuyun, spor yapın. Oyun oynayın. Gördüğümüz gibi sevdiğiniz işi yaparken hem kalbimizi besleriz, hem fiziksel bedeni (spor seviyorsanız) hem de zihni (kitap okumayı seviyorsanız) çalıştırabilirsiniz. Burada ki bonus tavsiye; yazı yazın, duygu düşünce, canınız mı sıkıldı kağıtlar sizi yargılamadan dinler yazın ki neden sıkıldınız size söylesinler, mutlu musunuz yine yazın yazın ki katlansın mutluluğunuz, kimse sizi anlamıyor mu yazın, kağıtlar anlar, üstelik sizi sizden daha iyi anlar ve bunu görmenizi sağlar; çünkü yazarken düşünmeden içinizden geldiği gibi yazarsınız eliniz akar ve bilinç altınız kağıtlara dökülür, biliç altınızda da bütün bilgiler mevcut, bu yüzden kağıtlar sizi herkesten sizden de daha iyi anlar, sizi size tanıtır, kendinizi tanırsınız... Ve elinizle yazın mümkünse, bilgisayarda değil:) Kalbe bir bonus daha, sevdiklerinize sevdiğinizi söyleyin, gece yatmadan istediklerinize teşekkür edin, aldığınız nefes için bile teşekkür edince kalbinizin manyetik alanı büyür ve bir huzur gelir eğer ki otağınız orada ve niyet olarak gerçekten teşekkür ediyorsanız.

Zihin: öğrenme asıl dinlenirken olur kesinlikle dinlenin, beyinde siz yeni bir şey ya da soru çözerken ve öğrenirken kimyasallarla elektiriksel bağlar oluşur, o bağların sağlamlaşması için iki önemli unsur, dinlenmek ve tekrar etmek. Mesela test çözün dinlenin 20 verimli soru çözmek 1000 baştan savma soru çözmekten daha faydalıdır. Ve tekrar da öyle, çok tekrar değil verimli tekrar yapın, hatırlayın dinlenmek beynin biyolojik işlevleri için çok önemli, dinlenmezseniz aslında kendinizi kandırırsınız çok çalışmayın verimli çalışın. Kitap okumak ve yazı yazmak da beyne faydalıdır, hatta CS:GO da çözüm üretmek bile, önemli olan miktar değil kalitedir. Dersler için de öyle verimli çalış dinlen verimli tekrar et dinlen, biyolojini sağlıklı tut.

Enerji bedeni: nefes egzersizleri yapın, doğru nefes alın, diyaframdan, örnek olarak da nefesi 7 ssaniyede al, 1 saniye tut, 7 saniyede ver, bunu yedi kere yapabilirsiniz, doğru nefes almıyorsanız normalde başınız dönebilir oksijenden korkmayın, 7-1-7 yerine, 6-3-6, 3-1-3, de olur mühim olan doğru nefes almayı öğrenmek ve vücuda oksijen almak, bir de bunları yaparken dikkatiniz nefesiniz de olsun ki, odaklanma kabiliyetiniz , anlama kabiliyetiniz gelişsin. Kung fu demek o an ne yapıyorsanız, kalbiniz zihniniz ve bedeniniz ile onu yapmak demektir. Yemek yerken sadece yemek yiyin tadını alın yediklerinizin içinde ne var bulmaya çalışın (baharat olarak mesela ), ya da şu içerken sadece şu için, ders çalışırken sadece ders, yemek yerken telefona bakmak sizi yorar enerji bedeninizi yorar, bunu deneyimlemek için ise tatilde yemek yerken ya da başka bir şey yaparken telefonla değil yaptığınız şeyle ilgilenin farkı iki haftada hissedeceksiniz.

Genel: düzenli uyku, beslenme ve sıvı tüketimi, ne yapıyorsak o an bütün benliğimiz ile onu yapmak. Doğa da bulunun. Fiziksel kısımda özel örnekler vermedim lakin, günde 1 saat doğada yürümek hiç yoktan iyidir. Bisiklet, yürüyüş, dağda yürümek, kitap okumak, sohbet, susma, doğayı dinleme, insanı insan yapan her şey mevcut. Doğanın bir parçasıyız. İlkokul öğrencileri, evde kör ebe tarzı, yağ satarım bal satarım tarzı oyunlar, twister mesela, bol bol oyun, dışarı çıkabileceğiniz her an doğada mesela Eymir de vakit geçirin . Farklı şekillerde top ve ya oyuncak alın ve farklı ağırlıklarda ya da beraber materyal yapın, görsel işitsel farklılık yaratın, hareket sağlıktır:)

Değerli anne babalar, hepsini çocuk istemeli zorla güzellik olmaz, mantıklı açıklayıp çocuğa sizin istediğiniz gibi değil onun istediği gibi destek olun. Ağaca tırmansın, kendisi giyinsin, kendi işini kendisi yapsın, etkinliği siz yapmayın beraber yapın, cevabı keşfetsinler, başarılı olmaları gerekir ancak kendileri elde etmeli, bunlar da genel olarak oyun içinde ve ya yaşamda dikkat edilmesi gereken şeyler.

Herkese zihnin, bedenin ve ruhun sağlıklı olduğu nice günler dilerim.

Eren KOCATÜRK

 
#
Tamam