"SAĞLIK"LI BİLGİ İNTERNETTE Mİ?

Çağımız internet çağı. Aklımıza gelebilecek her konudaki her türlü bilgiye, bilgisayarlarımızdan, hatta cep telefonlarımızdan ulaşabiliyoruz. Halıdaki vişne lekesi nasıl çıkar? Google’a sor yanıtlasın.9. Senfoni kimin eseriydi, kargalar kaç yıl yaşar? Hepsinin yanıtı internette.

Avantajları olduğu kadar, dezavantajları da var aslında bu durumun. Eski çağlarda, medya kavramı yokken, haberler kulaktan kulağa, dedikodu şeklinde yayılırmış. Günümüzde internet in bu durumu andırdığını söylemek mümkün bence. Pek çok konuda yüzlerce, milyonlarca bilgi ama pek çoğu tutarsız, asılsız, kaynağı belli değil. Ne yazık ki sağlık konusunda da bu böyle. Hem görsel, hem yazılı basın tarafından, sağlık konusunda her gün farklı farklı bilgi bombardımanına tutuluyoruz. Kendi dalında uzman koca profesörler, gazetelerde, televizyonda ve internette, zaman zaman birbirleri ile çelişen, zaman zaman da yüreğimizi ağzımıza getiren açıklamalar yapıyor.

Her durumda yaptığımız gibi, sağlığımızla ilgili konularda da, doğal olarak hemen elimizin altındaki internete başvuruyoruz. Çocuğumuzun ateşi 38 derece, halsizliği var, en yakınımızdaki bilgi kaynağı olan internete danışıyoruz ve sonuç; eyvah! Havale geçiriyor, menenjit de olabilir. Ya da kolumuzda bir ben fark ediyoruz ve internete girince cilt kanseri olabileceğimizi öğreniyoruz. Bunlar hepimizin yaptığı doğal davranışlar. Aslında amaç, endişelerimizi gidermek, önemli bir şey olmadığını okuyup rahatlamak. Ama unutulmaması gerekir ki, teknik bir konuyu kavrayabilmek için, o konu hakkında bir temelin olması, o konunun terimlerinin biraz olsun bilinmesi gerekir.

Peki bu kadar bilgi kirliliği, kafa karışıklığı içinden nasıl çıkılır? Sanırım en eski ve en basit şekliyle, temel sağlık kurallarına uymak, yani düzenli uyku, düzenli beslenme, tuz, şeker ve beyaz undan mümkün olduğunca uzak durmak, alkol ve sigara kullanmamak, düzenli egzersiz yapıp herhangi bir sorunda bir profesyonele danışmak en doğrusu. Sağlıklı günler dileği ile.

Dr. Murat UYAN

20/11/2018

Yorumlar
  • Aysun çınar
    Aysun çınar

    Ağzınıza kaleminize sağlık hocam.

  • Tolga Özdemir
    Tolga Özdemir

    Değerli hocam, paylaşımınız için teşekkür ederim. Özellikle sağlık konusunda çok sık yaşanan bir sıkıntı internet üzerinden bilgi bulmaya çalışmak, insan hasta değilse bile hasta olur. Her zaman en doğrusu bir uzmana danışmaktır.

 
#
Tamam