ÇOCUKLARDA İDRAR KAÇIRMA

İdrar kaçırma,her ne kadar yaşlıların hastalığı olarak bilinse de, çocukluk çağlarında da sık rastlanılan bir sorundur.

İdrarı depolama, tutabilme ve gerektiğinde tam boşaltabilme kompleks bir mekanizmadır. Bu mekanizmanın tam çalışması için, idrar torbasının (mesane), perine (genital bölge ve makat çevresi) kaslarının ve beynin kontrolünün tam gelişmiş olması gerekir.

Bu gelişim ortalama 2-3 yaşlarında tamamlansa da, tuvalet eğitiminin etkisi, psikolojik veya ailesel nedenlerle 5 yaşına kadar uzayabilir. Öncelikle gündüz, sonra gece idrar kontrolü gelişir. Gece idrar kaçırma (Enürezis noktürna) yaygın görülen bir durumdur. Ardışık 3 ay, haftada en az 2 kez altını ıslatma varsa enürezis noktürnadan söz edilebilir.

Beyindeki Hipofiz adı verilen bezden salgılanan,idrar tutmaya yarayan ve gece salınımı artan ADH hormonunun, enürezis noktürnalı çocuklarda genellikle salınım ritmi henüz tam oturmamıştır. Ailesel yatkınlık da bu hastalığın önemli bir nedenidir. Ayrıca gece idrar kaçırma, çocuğun yaşadığı bir kaygıyı (ölüm, ayrılık, kardeşini kıskanma, aile içi anlaşmazlıklar v.s.) yansıtma biçimi olarak da ortaya çıkabilir. En sık 5-7 yaşları arası görülse de nadiren 15 yaşına kadar uzayabilir. Enürezis noktürna, hayatı tehdit eden bir hastalık olmasa da, hem çocuğun hem de ailenin sosyal hayatını ve psikolojisini etkilediğinden mutlaka tedavi gerektirir. Psikoterapi ve ilaç tedavisi ile iyileşme oranı yüksektir.

Gece kaçırma kadar sık olmasa da, gündüzleri de idrar kaçırma çocukluk çağında görülebilir. İdrarını uzun süre tutma çocuklarda idrar kaçırmanın başta gelen nedenlerindendir. Farklı tuvalete gitmek istememe, oyuna, t.v. ye dalıp idrar hissini baskılama,sonrasında aniden sıkışıp tuvalete koşturma ve bu sırada da birkaç damla idrar kaçırma sık görülen bir durum olup, patolojik değildir.

“Çişim yok ki” dese bile (ki çoğu zaman öyle derler) uzun süre tuvalete gitmeyen çocuğu, küçük ödüllendirmelerle tuvalete götürmek, ev dışında da tuvalet kullanması gerektiği konusunda bilinçlendirmek, konforlu bir şekilde idrar yapmasını sağlamak (ayaklarının boşta olmaması, altına basamak koymak, bacakları yanlara açık şekilde idrar yaptırmak) tuvalet eğitimi için yararlı olacaktır.

Saygılarımla,

Dr. Murat UYAN - Veli

 
#
Tamam