BİR OKUL SAHİBİ NE HAYAL EDER?

Sevgili okurlar, senelerce edindiğim tecrübelerimi ve yaşadıklarımı yazsam onlarca fasikül dergi çıkar muhtemelen ama ben size hayallerimden bahsetmek istiyorum.

Bu hayallerimin gerçeklere ne kadar dönüştüğünü yazının sonunda sizlerin yorumuna bırakıyorum. Benim hayalimde her öğrencinin her sabah mutlulukla koşa koşa geldiği, gün boyunca etkinlikler yaptığı, yeni ve heyecan verici bilgiler edinerek, mutlulukla eve döndüğü bir okul var. İdealimdeki okulun dürüst ve iyi iletişim kurma, farkındalığı yüksek, çözüm odaklı olma ve insani değerleri olması gibi çok önemli özellikleri var. Sınıflarda öğrenci sayıları az olan, ama aynı zamanda topluluk ve aidiyet hissi uyandıran, öğretmenlerin öğrencilerine bireysel ilgi gösterdiği, güçlü ve zayıf yönlerini tanıyarak hedeflerini oluşturduğu, öğretmenlerin rehberliğinde öğrencilerin birlik beraberlik ruhunu geliştirdiği ve taşıdığı bir okul hayal ediyorum.

Hayatın içinden örneklemlerin okulun eğitim anlayışının temelini oluşturduğu, her derste hayatla bağlantılı çalışmaların yapıldığı, çocukların sadece şiir okumadığı, kendi şiirlerini yazdıkları ve yayınladıkları, mesela Tarih dersinde sadece ezber yapmayıp tarihteki ilginç bir an hakkında orjinal bir kısa film yazıp yönettikleri veya internet siteleri tasarlayan, yeni fikirler, bilim, sanat üreten, dünyayla köprüler kuran ve yerel ve evrensel konulara duyarlı olan çocukların büyüdüğü bir okul hayal ediyorum.

Öğrencilerinin herhangi bir konuda duygularını ifade edebildikleri saatler olsa mesela. Bu paylaşımlarda daha sağlam ilişkiler kurulsa, zor konuların tartışılması desteklense ne güzel olurdu. Resmi biraz daha büyütsek bu konuşma zamanları öğrencilerin daha mutlu yetişkinler olmasına yardımcı olsa, iletişimlerini güçlendirse.

Benim okulumda öğretmen çocuklar için entellektüel bir kaynak, hayat koçu olsa takım çalışmasını teşvik etse, moral ve motivasyon kaynağı olsa, öğrenciler not için değil becerilerini geliştirmek, ustalık kazanmak, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının sevgi ve saygısını kazanmak için çalışsa, olumlu bir kişilik geliştirmeyi arzu etse diye hayal ediyorum. Öğrencileri bir montaj hattındaki ürünlerden ziyade saygın bireyler olarak olarak görüp, onlara kendilerine inanmalarını, hayattan ne istediklerini bilmelerini, kendi kendilerine yeten, becerikli yetişkinler, kuşaklar büyüten bir okul hayal ediyorum.

Bu hayallerim gerçek olursa dünyanın en değerli kaynağını arttıracağız. MUTLULUK! Sizin de her sabah benim gibi hayallerinizin kapısını açıp içeri girmenizi diliyorum.

 
#
Tamam