Siperler, Çocuklar ve Çanakkale Özel

10 Şubat 2018 By In Blog style

Bazı olayların destanı yazılır ama bazı toplumlar kendi mücadelelerinin destanını gerçekleştirirler. Böyle bir destandır Çanakkale. Türk Milleti tarafından yazılmıştır.

Kızımın okuduğu Altın Eğitim Okullarının Ankara kökenli tur firması olan Adonis tur ile gerçekleştirdiği yaklaşık 100 öğrenci ve velinin katıldığı Çanakkale gezimizi anlatacağız sizlere. Aslında bu sefer şuraya gittik buraya gittik şeklinde olmayacak yazımız. Olmamalı da zaten. Çanakkaleyi sizlere daha çok hissettirdikleri duygularla anlatacağız. Ama öncelikle kızımın ısrarı nedeniyle okulumuza ve Adonis tura seyahat aracı kalitesi, yenilen öğle yemeklerinin lezizliği, konakladığımız otelin rahatı, konforu ve sunulan yerel rehberlik hizmetlerindeki başarıdan dolayı teşekkür etmek durumundayız :)

Çocuklarla seyahat ediyorsanız yol boyunca uyumak haliyle zor oluyor tabi. Keyifli gecen :) yolculuğun sonlarına doğru ancak biraz uyuyabilmiştik. Birden Çanakkale Türküsü dinleyerek uyanmak yolculuğun bütün yorgunluğunu almıştı. Düşünsenize bir kente o kentin destanını anlatan bir türkü ile giriyorsunuz. Harika. Teşekkürler Adonis tur :) Sabah yeni bir kent. Ve Çanakkale deniz kenarında kahvaltı. Başınızı kaldırıyorsunuz karşıda meşhur "dur yolcu"yazısı. O an bu gezi bir kültür turundan çıkıp destansı bir tarih yolculuğuna dönüşüyor.

Çocukların okumadan çok görerek yaşayarak ve hissederek öğrendiklerine inanıyoruz. Bu yüzden mutlaka çocuklarımızı tarihimizin bu en güzel sayfalarından biri olan Çanakkale Savaşını hissetmeleri ve anlamaları için Çanakkale'ye götürün.

Arabalı vapurla Gelibolu Yarımadasına geçerken ruhumuzu kaplayan tarih ve kahramanlık hissine martılar ve deniz kokusu da eşlik etti.
Tarihi Gelibolu Yarımadasında yerel rehberimiz bize katıldı. Savaşın tarihini detaylarını yaşanılan kahramanlık hikayelerini olayların geçtiği yerlerde dinlemek çocuklar için unutulmaz bir deneyimdi.
Kilitbahir kalesi, Namazgah, Seyit Onbaşı Anıtı, Conkbayırı, 57. Piyade Alayı Şehitliği ve Çanakkale Şehitler Abidesi gezdiğimiz tarihini dinlediğimiz yerlerdi. İnsan boğazı düğümlenerek anlıyor bir milletin bağımsızlığı için neden ve nasıl bütünleşip bir olması gerektiğini.

Ve siperler... Bütün savaş alanlarına o kısıtlı imkanlarla kazılmış siperler. Onca zorluğu, üstün mücadeleyi anlatan siperler. Şehitlerimizi bağrına basan siperler. Şöyle bir an düşünün; çoğu 10-11 yaşlarında 50 çocuk aynı anda siperlere giriyor ve asker selamı veriyor. Hangi kitap hangi resim o çocuklara Çanakkale Destanımızı o yaşadıkları andan daha iyi öğretebilir ki?

Ülkemizin geleceğinin inşa edildiği bu mücadelede şehit olmuş tüm büyüklerimizi minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.

bga 001

Hoop dönelim gezgin modumuza :))

Bu bölgede bizi en çok etkileyen diğer durağımız Babakale Köyü. Türkiye'nin denizden en batı noktası olan bu köy; doğal yaşamı sürdüren, denizi harika olan, ormanları ve denize nazır kalesi ile kesinlikle görülesi bir yer. Mutlaka uğrayın yolunuz bölgeye düştüğünde. Köy eşrafı bizi köy kahvesine davet edip ayran ikram ettiler. Çok güzel anlardı. Köyde karma eğitimle hizmet veren bir okulda vardı. Altın Eğitim Kurumları o anda Babakale Okulunu kardeş okul ilan etti ve dönüşte köy okuluna yollanmak üzere kitap kırtasiye ve oyuncak toplayıp Babakale'ye gönderdiler. Bu duyarlı davranışlarından dolayı da okul yönetimine teşekkür ediyoruz.

Bu tarih kokan gezimizin dönüş yolunda Bursa'ya uğrayıp
iskender yememek olmazdı :) Ulucamii gezisinden sonra yine çocuk cıvıltıları eşliğinde Ankara'ya döndük:)

18 Mart yaklaşıyor. İmkan bulursanız lütfen kendiniz ve veya çocuklarınız için Çanakkaleyi gezin.

Sağlıklı ve hoş kalın...

Feray, Gönül, Murat YILMAZ

add share buttons to website
Okunma 524 defa Son Düzenlenme Pazar, 11 Şubat 2018 11:30